Har du någon fråga du ej får svar på här, tveka inte att mejla till info@haninge.friskissvettis.se

Om Friskis&Svettis

Vem äger Friskis&Svettis?

Friskis&Svettis är inte ett vinstdrivande företag utan en ideell idrottsförening, vilket innebär att det är medlemmarna som ”äger föreningen”. De intäkter och eventuella överskott som föreningen gör under ett verksamhetsår går tillbaka till medlemmarna i form av exempelvis utbildning av ledare och instruktörer samt förbättrade träningsmöjligheter i form av nya träningsredskap och underhåll av anläggningar.

Schema
Schemat hittar du under SCHEMA i huvudmenyn.

Har ni barnpassning?
Vi har ingen barnpassning på vår anläggning. Vi har dock lite leksaker och böcker för de mindre barnen i vår vänthall utanför lilla salen.

Kort och priser

Vad kostar ett träningskort?
Som ideell idrottsförening kan vi erbjuda fördelaktiga kortpriser. Priset varierar beroende på vilket slags kort du vill ha. Du hittar all prisinformation under PRISER i huvudmenyn.

Kan jag betala kortet med autogiro?
Ja visst. Du kan betala ditt årskort månadsvis via OPUSCAPITA. Ansöker gör du i receptionen. Smidigt, enkelt och flexibelt!

Kan jag använda mitt träningskort i andra F&S-föreningar?
Ditt träningskort gäller enbart för träning i den föreningen där du köpt kortet. Vill du träna i andra F&S-föreningar kan du lösa engångsbiljett till medlemspris.

Finns det ett rikstäckande träningskort? Jag reser mycket i jobbet och befinner mig ofta på olika orter i Sverige där Friskis&Svettis finns representerade.
I dagsläget finns inte något rikstäckande träningskort för alla Friskis&Svettis-föreningar i landet.

Däremot finns Tvåföreningskortet, ett allträningskort som gäller i Haninge och ytterligare en förening. De föreningar som vi för närvarande har avtal med är Danderyd, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Norrtälje, Nynäshamn, Stockholm, Sollentuna, Södertälje, Täby, Tyresö, Upplands Väsby och Åkersberga.

Jag har hört att ni erbjuder träning för barn och ungdomar. Vad kostar det och vilka pass får man då gå på?
Friskis&Svettis Haninge eftersträvar lättillgänglig träning för alla, så naturligtvis finns även jympa för barn och ungdomar. Familj-Knatte och Juniorjympakort kostar 400 kr/säsong samt giltigt medlemskap 100 kr per kalenderår.

Kan jag frysa mitt träningskort?
Om du skadar dig eller blir sjuk och av medicinska skäl inte kan träna, har du en möjlighet att mot läkarintyg skjuta fram giltighetstiden på kortet. Kontakta vårat kansli så hjälper de dig.

Obs! Detta gäller ej vid autogiro.

Får jag provträna gratis en gång innan jag bestämmer mig för att köpa kort?
Du kan köpa ett prova-på-kort som ger dig tillgång till tre (3) träningstillfällen om du vill provträna. Väljer du sedan att köpa 6-eller 12 månaderskort inom två månader drar vi av priset motsvarande prova-på-kortet mot uppvisande av kvitto. Bara på Familj-Knatte och Juniorjympan får man prova första gången gratis.

Jag har tappat bort mitt kort. Hur gör jag för att få ett nytt?
Först och främst är det bra om du spärrar ditt gamla kort. Kontakta vår reception så hjälper de dig. Har du tappat bort kortet kan du köpa ett nytt mot en administrationsavgift på 50 kr. Har du blivit bestulen på kortet visar du upp din polisanmälan så får du ett nytt kort kostnadsfritt.

Kan jag uppgradera mitt träningskort?
Ja, du betalar mellanskillnaden mellan det kort du har i dag till det kort du önskar. Exempel: du har ett årskort Jympa/Gruppträning (värde 2 500 kr) och önskar ett allträningskort år (värde 2 950 kr). Du betalar 450 kr i mellanskillnad. Viktigt att notera är att det ”nya” kortet har samma giltighetstid som det ”gamla” kortet.

Obs! Du kan inte uppgradera till ett Tvåföreningskort

Träning

Hur ofta bör jag träna?
Det beror naturligtvis på dina förutsättningar och mål. Det viktiga är att hålla igång regelbundet. Med två-tre träningstillfällen per vecka håller du dig i bra form. Tränar du för ofta slits kroppen ner istället för att byggas upp, så vila är en förutsättning för att kroppen ska ha nytta av träningen. När du tränar bryts vävnaderna i muskler, ben och senfästen ner, och byggs upp igen först när de får vila. Sprid därför ut träningspassen under veckan. För bästa effekt kombinerar du träningen med bra och näringsriktig mat.

Hur mycket bör jag minst röra mig för att bibehålla min hälsa?
När det handlar om motion för att bibehålla sin hälsa är cirka 30 minuters aktivitet om dagen ett bra riktmärke och då handlar det om vardagsaktiviteter såsom raska promenader, cykling, trädgårdsarbete och liknande. Vardagsaktiviteterna behöver inte heller vara sammanhängande utan kan vara uppdelade i exempelvis 2 x 15 minuter.

Hur snabbt kan jag se resultat av träningen?
Det beror på från vilken nivå du startar. Börjar du träna regelbundet, ungefär varannan, var tredje dag, går det snabbt. Redan inom två veckor känner du av konditionsförbättringen. Räkna med lite längre tid för muskeltillväxten. Efter åtta till tio veckor börjar den ökade muskelvolymen synas. Men du känner snabbare än så att du blir starkare. Det beror på att koordinationen mellan nerverna och musklerna blivit snabbare och smidigare.

Vad händer i kroppen när jag tränar?
* Hjärtats slagvolym (hur mycket blod hjärtat kan pumpa ut varje slag) ökar och du får en ökad syreupptagningsförmåga (bättre kondition)
* Du får lägre puls än tidigare vid samma arbete.
* Vilopulsen blir lägre.
* Antalet blodkärl i musklerna, kapilläriseringen, ökar.
* Kolesterolhalten i blodet minskar.
* Muskelstyrkan ökar.
* Hållfastheten i dina leder, ledband och senor ökar.
* Du producerar mindre mjölksyra än tidigare vid samma arbete.
* Din uthållighet är bättre.
* Du tål värme bättre.
* Förhoppningsvis känner du dig starkare, rörligare, stabilare och gladare.

Vad är träningsvärk och hur länge sitter den i?
Träningsvärk är måttlig till svår belastningsömhet i muskulaturen några dagar efter hårt eller ovant arbete. Främst då excentriskt arbete då muskeln håller emot och bromsar, samtidigt som den förlängs och belastningen på muskelfibrerna blir hög.

Vad som exakt händer i muskeln är inte helt entydigt och det finns flera teorier:

* En tidigare studie som byggde på muskelbiopsier, vävnadsprov, visade förändringar på de så kallade Z-banden i muskelfibern. Vid träningsvärk var deras normalt tvärstrimmiga struktur uppluckrad.
* En annan senare studie visar en ökning av ett ämne, en viss neuropeptid, i muskler med träningsvärk. Ämnet, som bland annat är med och bygger muskelproteiner är också smärtframkallande.
* Ytterligare en annan studie hävdar att vid träningsvärk startar myofibrillerna en om- och nybildning för att växa och anpassa sig till den ökade belastningen och att det är denna förändring som ger upphov till träningsvärken.

Även om forskarna inte är helt överens exakt vad som händer på mikronivå så är man överens om att träningsvärk oftast kommer efter ovana och/eller tuffa excentriska belastningar. Och att träningsvärk inte är farligt, men att muskler med träningsvärk har lägre kapacitet och därför inte bör utsättas för lika hårda belastningar som de som utlöste träningsvärken.

Symptomen sitter i under några dygn. Lätta, allsidiga rörelser med låg belastning ger ökad cirkulation i muskeln och påskyndar läkningen.

Varför får jag håll?
Det finns olika teorier, men de mest troliga är att syrebrist uppstår i de muskler som håller upp mage och tarmar. Så länge du är stilla spelar inte det någon roll, men när du rör dig räcker inte syret du andas in och då kommer värken. Har du dessutom just ätit eller druckit mycket blir det tyngre för de här musklerna. Starta träningen lugnt så hinner kroppen anpassa sig till det ökade syrekravet. Håll är inte farligt. Vila en stund så släpper det.

Hur lång tid innan träningspasset är det lagom att äta?
En riktlinje kan vara att inte äta någon större måltid närmare än tre timmar före träningen, detta för att kroppen ska hinna ta hand om maten och du ska slippa håll. Ät dock gärna något lättare – exempelvis fil, smörgås och frukt en stund innan så att du orkar med träningen.

Ät gärna något direkt efter träningen så ökar du möjligheten för musklerna att återhämta sig. Viktigast av allt är dock att du kommer ihåg att dricka.

Måste jag dricka under passet?
Nej. Varar träningspasset en timme eller mindre räcker det att fylla på med vatten innan träningen, gärna successivt under hela dagen. Se sen till att fylla på vätskeförråden efteråt så att du ersätter det du förlorat under passet; cirka en liter.

Varför svettas jag så mycket och vad händer i kroppen vid svettning?
Hur mycket man svettas är individuellt. När du tränar frigörs energi som omvandlas till värme. För att kroppens vävnader inte ska ta skada av den ökade värmen transporteras blodet ut till huden och kyls på så vis ner. Det är därför du till exempel blir röd i ansiktet. Att du svettas är med andra ord kroppens eget sätt att förhindra överhettning.

Även inandningsluften hjälper till att kyla ner blodet. Räcker inte det börjar vi svettas. Under ett träningspass på 1 timme svettas man i genomsnitt en halv liter, men det är inte ovanligt att svettas upp till ett par liter. I takt med att du blir mer vältränad, fungerar temperaturregleringen bättre, den kommer i gång fortare och du svettas mer.

Stämmer det att jag kan påverka stress med träning?
Det bästa sättet att ge huvudet och tankarna vila är ofta att anstränga kroppen. Träning ökar genomblödningen i musklerna och underlättar borttransporten av mjölksyra och andra slaggprodukter som bildas i spända muskler. Dessutom kan motion minska mängden stresshormoner, öka halten av det goda kolesterolet och minska det onda kolesterolet. Motionens avslappnande effekt känner du direkt efter träningspasset.

Jag har nyligen fått besked om att jag är gravid och funderar på vad jag ska tänka på nu i min nya situation. Får jag hoppa och springa som vanligt?
Det är inte farligt att hoppa och springa som gravid men det brukar inte kännas så skönt. Låt känslan avgöra hur mycket du vill ta i. Det är viktigt att du lyssnar på din kropp.

Jag har precis fått barn och undrar när jag kan börja träna igen?
Du kan börja med knipövningar direkt efter förlossningen. Promenader är en bra start när det känns bra. Viktigast av allt är att du lyssnar på din kropp.

Jag vill bygga stora och snygga muskler som syns. Hur gör jag?
Det finns två typer av styrketräning; maximal styrka och uthållig styrka. Om du vill ha starka och uthålliga muskler ska du träna uthållig styrka; göra 15-20 repetitioner. Vill du ha stora, kraftiga muskler måste du träna maximal styrka, med andra ord välja så tung belastning att du bara orkar göra några få repetitioner. Maximal styrka tränas bäst i gymmet.

Under de första 6-8 veckor av en styrketräningsperiod där du tränar med tyngre belastning kan den maximala styrkan öka med 20-40 procent. Under den tiden ses ingen nämnvärd muskelfibertillväxt. Den största delen av styrkeökningen beror på att nerv-muskelfunktionen har förbättrats. Det tar alltså cirka två månader innan träningsresultatet syns utanpå. Och då gäller det att ha tränat 2-3 gånger i veckan.

Vad behöver jag inför träningen?
Du behöver ett par bra träningsskor som är stabila och har en rejäl stötdämpning. Om du är tjej är det smart att investera i en bra sportbehå. Den bör vara speciellt anpassad till träning och klara hopp, spring och studs. En vanlig behå ger inte det stödet du behöver under träningen.

Kan jag träna när jag känner mig hängig och snuvig?
Att träna i det läget är kanske inte direkt farligt. Samtidigt finns det ingen anledning att träna när du känner dig hängig, eftersom varken kondition eller styrka ökar. Så länge du har en infektion i kroppen lägger den nämligen sin energi på att tillfriskna och orkar helt enkelt inte med att bygga upp ny muskelmassa.

Kan det vara farligt att träna när jag är sjuk?
Ja. Speciellt virus som ger influensa, halsinfektioner och vissa förkylningsvirus kan påverka och angripa hjärtat. Extra belastning i form av träning kan leda till en allvarlig inflammation i hjärtmuskeln. I värsta fall kan det utvecklas till att ge rytmrubbningar och hjärtstillestånd.

Hur kommer jag igen efter att jag varit sjuk?
Ta det lugnt i början och undvik att börja träna på samma nivå som du gjorde innan du blev sjuk. Välj ett lättare pass. Har du varit sjuk ett tag har kroppen tappat både styrka och kondition.

Hur vet jag när jag är frisk igen?
För det första, var ärlig mot dig själv. Du vet hur du kände dig innan du blev sjuk, så lyssna på kroppen.

 

forslagslada

 • Öppettider

 • V.17,23/4-29/4

  MånTisOnsTorsFreLörSön
  Öppnar6.006.006.006.006.008.309.30
  Sista inpassering21.0021.0021.0021.0019.0016.0019.30
  Stänger21.3021.3021.3021.3019.3016.3020.00
 • V.18,30/4-6/5

  MånTisOnsTorsFreLörSön
  Öppnar6.0011.006.006.006.008.309.30
  Sista inpassering18.0020.0021.0021.0019.0016.0019.30
  Stänger18.3020.3021.3021.3019.3016.3020.00
 • V.19,7/5-13/5

  MånTisOnsTorsFreLörSön
  Öppnar6.006.006.0011.006.008.309.30
  Sista inpassering21.0021.0021.0020.0019.0016.0019.30
  Stänger21.3021.3021.3020.3019.3016.3020.00
 • Sista inpassering=kassan stänger

  Stängningstiden anger den tid du senast ska vara klar med träning, eventuell dusch och ha lämnat träningslokalen.

   facebook twitter